- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 92 wyświetleń
Składniki:
- 1 szklanka nieugotowanej quinoi (najlepiej kolorowej)
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Quinoę przepłucz w zimnej wodzie, odsącz na bardzo drobnym sicie. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą (2 szklanki), posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj i w razie potrzeby zdejmij „szum”. Jeśli quinoa będzie już ugotowana, ale dalej pozostanie dużo wody, odsącz ją na sitku.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
- Quinoę wymieszaj z cebulą, jajkami, mąką, odsączoną kukurydzą, ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Przed podaniem odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Wskazówki:
- Jeśli nie lubisz cebuli, możesz z niej zrezygnować.
Żródło przepisu:
Mniam